гьондьош и матра - непознатата унгария

Посещение на Формула 1, разходка из Гьондьош и  планината Мантра, вкусна храна и бутиково вино - всичко това може да е част от една прекрасна екскурзия в района на Хевеш.


   Гьондьош е град в окръг Хевеш в Унгария, на 80 км източно от Будапеща. Разположен в подножието на планините Sár-hegy и Mátra, той е дом на множество предприятия за производство на храни, включително производство на мляко и фабрики за колбаси. Това е и домът на много лозя по склоновете на Sárhegy.    Арт нуво и бароковите сгради около централния площад са реконструирани след катастрофален пожар, започнал в местната болница през 1917 г., който унищожава редица сгради, в които се помещават важни еврейски институции и оставя около 8 000 бездомни. В градчето има редица приятни места за посещение и забележителности за разглеждане.

    Музеят Матра е първата атракция на Гьондьош, която определено заслужава вашето внимание. Той e един от най-хубавите музеи на Унгария. Представлява две отделни сгради, разделени както физически, така и тематично, които са разположени върху парк от два декара. Първата сграда е замъкът Orczy, построен през 1769-70 г., който показва лов, минерали, вкаменелости и местна история. Впечатяващ е реставрираният скелет на европейски мамут, поставен на видно място. Втората сграда, построена наскоро, е посветена на естествената история на Унгария. Съдържа колекции от насекоми, мекотели, птици, бозайници, риби, земноводни и влечуги, гъби и растения.

    Бароковата църква “Свети Вартоломей” е в центъра на Гьондьош, построена през14 век. Местните я наричат "Голямата църква" (на унгарски: Nagytemplom), защото е най-голямата в града и в околностите му. Първоначално е построена в готически стил, но днес показва характеристиките на барокова църква. Осоебно интересно за посетителите на църквата е бронзовият шрифт, направен през 16 век.

    Адреналин парк “Оксижен” задължително трябва да се посети от любителите на силни усещания. Това е приключенски парк за стари и млади авантюристи, разположен най-високо в Унгария в скалната мина Sástó между Mátrafüred и Mátraháza. Той спира дъха ни не само от вдигащи адреналина преживявания, но и от неповторимо красивата гледка. При добри метеорологични условия можем да видим пейзажа от планината Кекеш до Великите равнини.

    Изключително интересна атракция за семейства с деца е пътешествието с теснолинейката на Матра. Тя ви отвежда през отдалечени малки села и бивши филмови снимачни площадки. Линията излиза от града, минава след това крайградски лозя и продължава през горския ладшафт на Мантра. Със сигурност няма да останете разочаровани!

   Насладете се на оригинално изживяване на ръчно резбовани винарски изби от края на 18-ти век! Ако харесвате вино и минавайки покрай град Gyöngyös или планината Matra, трябва да спрете и да посетите тези малки семейни  винарски изби. От около 30 на брой днес само пет са се запазили и работят. Вината са бутикови, а персоналът е услужлив и сърдечен.